Szürkehályog műtét előtt lehet enni?

Szürkehályog műtét

Bár a szürkehályog műtét ma már rutinbeavatkozásnak számít, érthető, ha a műtét előtt állók félelemmel vegyes izgalommal tekintetnek a lézeres beavatkozás időpontja elé. A műtét teljesen fájdalommentes és nem is tart tovább 10 percnél. Hogyan készülhetünk fel a lézeres műtétre? Szürkehályog műtét előtt lehet enni, viszont érdemes nem túlterhelni a gyomrot, és kerülni az olyan ételeket és italokat (pl. kávé, energiaital) amik az idegrendszerre hatással lehetnek. A beavatkozás előtt természetesen számos orvosi vizsgálaton kell keresztülmennie a pácienseknek.

A részletes alkalmassági vizsgálat segít felmérni a szürkehályogtól szenvedők állapotát, illetve kiderül, hogy az egyes személyek esetében melyik típusú műlencse nyújtja az ideális választást. Az első vizsgálatra vigyük magunkkal a korábban kapott szemészeti leleteinket, ha pedig valamilyen belgyógyászati betegségtől szenvedtünk, az azzal kapcsolatos leleteket is az elmúlt 2-3 évből. Ha viselünk szemüveget, azt sem hagyjunk otthon, amint az elmúlt 3 év zárójelentéseit sem.

Hogyan készüljenek azok, akik kontaktlencsét viselnek? Nos, kemény kontaktlencse esetén az első vizsgálatot megelőzően, 3 héten keresztül már ne viseljük. Lágy kontaktlencse esetén 4 nappal a vizsgálat előtt távolítsuk el a lencséket. A tapasztalatok azt mutatják, az alkalmassági vizsgálat 2 órát vesz igénybe. A vizsgálat során a szakorvos pupillatágítást végez, aminek következményeként a szemeink érzékenyek lesznek a fényre, a látásunk pedig 2-3 órán keresztül is homályos lehet.

Annak érdekében, hogy biztonságosan hazaérhessünk a klinikáról, mindenképpen érdemes előzőleg kísérővel érkezni, a vezetés ugyanis nem javaslott a vizsgálat után az ideiglenesen megváltozott látásélesség miatt. A szürkehályog műtét előtt egyébként várakozásra nem lesz szükség, minden páciens előzőleg egyeztetett időpontban érkezik a helyszínre. Amennyiben további részletekre vagyunk kíváncsiak, forduljunk bizalommal Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos és szürkehályog specialistához!