Mire kell figyelni a nyílászárók szigetelésénél?

VEKA

A lakások megfelelő hőháztartásának a kialakítása olyan tényező, ami mellett nem szabad figyelem nélkül elmenni. A téli hónapokban komoly energia befektetésbe kerül a kellemes meleg biztosítása, míg a nyári időszakban a túlzott forróságok elől igyekszik az ember behúzódni a lakásba. Bármelyik probléma álljon fent, a kiváló szigetelés elengedhetetlen feltétel. A VEKA szerint rengeteg tényezőn múlik egy nyílászáró megfelelő hőszigetelése. Egyértelmű, hogy a nyílászárók kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben a feltételben.

Természetesen előfordul, hogy a falak vastagsága, anyaga, vagy éppen a mennyezet áteresztő képessége miatt van bajban. Ezek a gyengepontok ugyanakkor viszonylag egyszerűen kezelhetőek az utólagos szigetelőanyagok felhelyezésével. A modern ablakok olyan fejlődési úton mentek keresztül, aminek eredményeképpen megszülettek azok a kivételes rendszerek, amelyek kielégítik a magas szintű elvárásokat. A hagyományosnak mondható többszárnyú fa nyílászárók már szinte teljesen a múlt homályába vesztek. Ugyanígy van ez a 3 légkamrás műanyag profilokkal.

Ezen termékek már egyértelműen elavultnak számítanak. Fontos, hogy legalább 5, 6 vagy 7 légkamráról lehessen beszélni, mert csak ez tud hatékony megoldást nyújtani. Egyszerűen mondva, a lényeg a szigetelés tekintetében, hogy minél magasabb legyen a légkamrák száma és alacsonyabb a hőátbocsátási tényező. Amennyiben ezen feltételeknek megfelel egy nyílászáró, máris remek választásnak minősül. Az újépítésű lakások esetében még a tájolásra is megéri külön figyelni.

A déli égtáj felé tekintő ablakokon ugyanis több fény érkezik, ami a hideg hónapokban kedvezően befolyásolja a mikroklímát. Nyáron ajánlott árnyékoló rendszerben gondolkodni, a túlzott meleg kiszűrése érdekében. Az üvegfelületek tulajdonságain még javítani lehet különböző fóliák felhelyezésével. Érdemes mindent megtenni azért, hogy a belső hőháztartás kellően optimálisan alakuljon, hiszen így hozható létre az a kellemes környezet, amiben a család minden tagja remekül érzi magát. További hasznos tanácsokat és kiváló termékeket a veka.hu oldalon lehet találni a témában.