Valóban nélkülözhetetlen a kottaállvány?

kottaállvány
kottaállvány
Kottaállvány

Amikor elmegyünk egy komolyzenei művet meghallgatni, akkor gyorsan szembe tűnhet, hogy található a karmester vagy éppen az előadó előtt egy kis füzetecske, amiből nézi a dallamokat. A biztos és kényelmes megtámasztás érdekében, kottaállvány van felállítva, erre kerül elhelyezésre a kotta.

Bármennyire is haszontalannak tűnik első ránézésre ez a kiegészítő, valójában teljesen nélkülözhetetlen része az előadásoknak. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy többféle változat létezik belőle. A gyártók hatalmas hangsúlyt fektettek a kottaállvány stílusának megteremtésére, hiszen annak muszáj beleolvadnia a környezetbe és részét képeznie a színműnek. Mindezek mellett, még az is elengedhetetlen, hogy a termék stabilan álljon.

Erre szolgál a 3 lábas megtámasztás. A ráláthatóságot a két magassági pontos állíthatóság biztosítja. A kottaállvány esetében mérvadó, hogy az könnyen szállítható legyen, ugyanis olykor több helyen kell megjelenni naponta egy zenedarab megszólaltatása erejéig és mindenhol kell a súgó, hogy biztosan ne hamisan csendüljön fel a hangszer.