Útmutató a fűmag fajtákhoz

fűmag fajták

Végre itt a tavasz, amit nagy sokan élveznek maximális lelkesedéssel! Még akkor is kellemes hír a jó idő érkezése, amikor sok teendő van a kertben. Amint a hőmérő higanyszála kicsit magasabbra kúszik és elegendő csapadék kerül a talajra, máris minden zöldbe és virágba borul. Az ember szívét nagyon melengetni tudja a sarjadó élet. A hosszú téli szezon lehetőséget kínált arra, hogy pontos elképzelés szülessen meg, miszerint lesz kialakítva a lakás körüli kert. Új ingatlan esetében ez nagy jelentőséggel bír, de a régi otthonoknál sincs akadálya annak, hogy nagy átalakítások történjenek.

Az egybefüggő és nagy zöld felületek fantasztikus látványt nyújtanak, de ezen kívül a mindennapokban is sok más jelentőségük van. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen típusú pázsit kerül telepítésre az adott környezetbe. A Profibarkács webshop blog cikkében remek útmutató olvasható a fűmag fajtákról. Mindenképpen érdemes alaposan utánajárni a különféle típusok előnyeinek, mert csak így lehet kiválasztani a leginkább ideális keveréket.

A kulcsszó itt a keverék, hiszen minden csomag többféle magot tartalmaz. Az arányok gyakran eltérőek, hiszen vannak olyan fajták, amelyek jobban bírják a taposást, árnyékot, hűvöst, szárazságot. Ez legyen tehát a fókuszban, amikor a fűmag beszerzése megvalósul! Általánosságban elmondható, hogy a fő fajták az angol és réti perje, valamint a vörös, illetve a nádképű csenkesz. Természetesen, ezek mellett olykor még megjelenhetnek egyéb típusok. Előfordulnak például virággal dúsított magkeverékek, amelyek külön kategóriát képviselnek.

A helyi sajátosság, valamint az elvárások függvénye az ideális pázsit kialakítása. Ezt nem szabad elkapkodni, mert egyértelműen ennek lesz a függvénye, hogy a jövőben mennyire fog jól funkcionálni ez a gyeptakaró. Az sem árt, hogy megtörténik egy alapos konzultáció, hozzáértő szakemberrel, aki pluszban még a talajtípus függvényében is tud tanácsot nyújtani. Ha jó földbe ideális mag kerül, akkor az eredmény kiváló lesz. A rendszeres utómunkálatok sem maradhatnak el, hiszen ezen keresztül történik a remek állapot fenntartása.