Új albérletbe költözött? Az első lépések között javasolt a zárcsere

Zárcsere

Az otthonteremtés kétségkívül örömteli és várakozásokkal teli esemény. Sokan vannak, akik az új ingatlant nem engedhetik meg maguknak, és használt lakást vásárolnak. Nem ritka az sem, hogy a tanulmányok, vagy az anyagi biztonság megteremtésének idejére albérletben vagyunk kénytelenek lakni. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a beköltözés izgalmai mellett se feledkezzünk meg arról, hogy az albérlet ajtójának zárcseréje kiemelt jelentőséggel bír.

Nem tudhatjuk, ki lakott előttünk az ingatlanban, arra pedig senki sem szeretne hazamenni, hogy egy idegen van a lakásban. A félreértések elkerülése végett is nagyon fontos, hogy kizárólag mi rendelkezzünk a zár nyitásának lehetőségével. Persze korántsem mindegy, hogy milyen minőségű zárra esik a választás, hiszen ezen a biztonság múlhat. Ebből a szempontból mindegy, hogy saját ingatlannal rendelkezünk, vagy egyelőre albérletben élünk. Ha illetéktelenek jutnak a ház falai közé, és eltulajdonítják a nehezen megszerzett anyagi javakat, akkor bizony a kárt biztosan nekünk kell majd viselnünk, és segítségre nem számíthatunk az ingatlan tulajdonosától.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betörők leggyakrabban a bejárati ajtót célozzák meg, és ott jutnak be. Dolguk csak még könnyebb akkor, ha elavult zárral rendelkezik az ingatlan, melyet gyakorlatilag pár pillanat alatt hatástalanná képesek tenni a hozzáértők. Nem árulunk el újdonságot azzal, hogy sok albérletnek szánt ingatlan esetében nem találkozni komoly biztonsági rendszerrel, ezért a tulajdonossal történő egyeztetést követően javasolt a zárcsere.

Természetesen akkor is szükség lehet zárcserre, ha elveszítjük kulcsainkat, vagy ellopják azokat. Nem érdemes abban bízni, hogy valaki majd megtalálja és leadja a rendőrségen. Ha biztonságról van szó, akkor célszerű azonnal cselekedni és nem csak egy kulcsmásolással elintézni az elvesztett kulcs problémáját. Nem lehetünk eléggé elővigyázatosak akkor, ha otthonunk és értékeink védelméről van szó. Persze nem mehetünk el az olyan veszélyes szituáció mellett sem, amikor otthon tartózkodunk és így jutnak be illetéktelenek a lakásba. Ennek akár komoly tragédia is lehet a vége, tehát nagyon fontos, hogy törekedjünk a megelőzésre és az ajtók megfelelő biztonsági zárral történő ellátására.