Szilveszterkor elengedhetetlen a champagne

Champagne

Egyetlen szilveszteri buli sem köszönti az új évet a finom, ellenállhatatlan pezsgő nélkül. A champagne évszázadok óta egyet jelent a kiválósággal, egyediséggel. Egy olyan ital, amelyiket bármilyen bulin, összejövetelen és ünnepségen igenis illik fogyasztani. Bár sokan szívesen isszák ezt a nedűt, csak kevesen vannak azok, akik valójában tudják, hogy miként is készül ez a fenséges ital.

Igazából nem lephet meg senkit sem a tény, hogy a champagne egy erősen savas borból készü. Ez a borfajta a lassú erjedés során, hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve. Emiatt az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom a nedűben.

Ezt követően a szakemberek egy kis idő után bepalackozzák azt és egy melegebb helyen helyezik el annak érdekében, hogy a a borban maradt élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra elkezdjék a cukor lebontását. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják. Ez adja a champagne speciális jellegét.