Pontosan mi az önismeret?

önismeret

A világban nincs két teljesen egyforma ember, hiszen a személyiségünk az, ami egyedivé, mindenki mástól megkülönböztethetővé tesz bennünket. Az élet minden területére hatással van a személyiség és ez fordítva is igaz, életünk minden területe hatással lehet a személyiségünk formálódására. Az érzéseink, gondolataink, viselkedésünk, valamint ezek egymással való kölcsönhatásának megismerése az önismeret. Erre az ismeretre mindennap szert tehetünk, ha megfigyeljük és meg is értjük saját reakcióinkat, illetve a mások ránk leadott reakcióit.

Így rájöhetünk arra, hogy mi az, ami hatékonyan működik, a jólétünket szolgálja és mi az, ami a leginkább hátráltat bennünket az életünk során. Néha nem is vesszük észre a problémás reakciókat, csak az tűnik fel, hogy az élet bizonyos területein elakadunk. Ez az önismeret hiánya és ebben az esetben tanácsos a szakember segítségét igénybe venni. Egy pszichológus mindenképpen tud segíteni az önismeretben, a személyiségünk fejlesztésében.

Egyéni és csoportos önismeret egyaránt elérhető Magyarországon. Kiváló pszichológust ismerhet meg a corvinpszichologia.hu weboldalon. Ugyanakkor vannak esetek, amikor párkapcsolati terapeuta segítségét érdemes kérni, hogyha azt szeretnénk, hogy a házasságunk megmaradjon. Számtalan oknál fogva futhat zátonyra egy párkapcsolat vagy házasság. Általában az úgynevezett rózsaszín köd múlásával kezdik látni az emberek a párjuk vélt vagy valós hibáit, aminek hatására sorozatos veszekedések vagy ki nem mondott sérelmek rombolják nap mint nap a kapcsolatot, hozzájárulnak az eltávolodás kialakulásához.

Sok esetben a megalapozatlan féltékenység keseríti meg a párok életét, ami állandó vitaforrást generál. Persze úgy tartják, hogy az egészséges mértékű féltékenység még imponál is a társnak, de ha ez már túlzott méreteket ölt, akkor lépni kell, mégpedig először a párkapcsolati terapeuta felé. Természetesen a terápia és annak sikere nemcsak a szakemberen múlik, hanem a páciensen szintén, mert segíteni csak azon az emberen lehet, aki maga is akarja.