A pajzsmirigy a ludas vagy sem?

Pajzsmirigy
Pajzsmirigy

Az emberi szervezet olyan összehangolt rendszerként működik, amelynek még csak egy bizonyos részét tanulmányozott alaposan az orvostudomány. Ma már szinte magától értetődő, hogy milyen fontos szerepet tölt is be a pajzsmirigy ebben a finomhangolású gépezetben.

A mirigyek közül ez felelős azért, hogy az immunrendszert mozgásba lendítse, ha úgy érzékeli, hogy a testnek erre van szüksége. Szinte mindegyik kívülről érkező hatásra valamiféleképpen reagál. Például stresszes helyzetben visszafogja a működését és lassítja az immunreakciókat.

Azonban honnan tudhatja meg az egyszeri ember, hogy pajzsmirigy problémákkal küzd? Általában a mirigy alul- vagy túlműködését hasonló tünetek jelzik, azaz a fokozott fáradtság, székrekedés, hízás és egyéb emésztési zavarok. Mindenképpen, ha arra gyanakszik, hogy valami nincsen rendben a testében, keressen fel egy orvost, hiszen ő egy egyszerű vérvizsgálati eredményből meg tudja mondani, hogy a pajzsmirigy által kibocsájtott hormonok megfelelő mennyiségben vannak-e jelen.