Önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás – Melyikkel járok jobban?

Grantis önkéntes nyugdíjpénztár

A pénzügyek mindig annyira bonyolultnak tűnnek, aminek okán a legtöbben át sem látják ezeket a folyamatokat. Az iskolában már tanítanak alapvető közgazdasági fogalmakat, de gyakran ezek csak arra jók, hogy még inkább összezavarják az embereket. Egy külön szakterületről van szó, amit a hozzáértők gyakran éveken át tanulnak és még több gyakorlatra van szükségük ahhoz, hogy ők maguk is jobban belelássanak a rendszerek működésébe. Amikor pedig már úgy érzi valaki, hogy igazán mestere a piacnak, akkor jön egy hirtelen gazdasági összeomlás és minden borul.

Sajnos a közelmúlt is bebizonyította, hogy a pénzintézmények sem mindig állnak a helyzet magaslatán. Vannak olyan mozgások, amelyeknek következtében a kisebb-nagyobb vállalkozások kilátástalan helyzetekbe kerülnek. Akkor mit tudjon mondani az az ember, aki bérből él és lelkiismeretesen dolgozik? Valahol mindenkinek közgazdásznak kellene lennie, hogy a saját pénzügyi életét menedzselhesse. Egyre nagyobb figyelmet kap mostanában a Grantis önkéntes nyugdíjpénztár.

Ugyanez igaz a nyugdíjbiztosítások által kínált sajátos portfóliókra. Mivel már érezhető a bizonytalanság, ezért a legtöbben látják, hogy az állami nyugdíjak valószínűleg nem fognak elég pénzügyi keretet nyújtani a jövőben. Ha van rá mód félretenni, akkor azt jobb mielőbb megragadni, mert a plusz biztosan jól jön majd néhány évtized múlva. Az öngondoskodási formák között, a nyugdíjpénztár és a nyugdíjbiztosítás egyaránt támogatott. A sajátos igények döntik el, pontosan melyik felel meg jobban az elvárásoknak, ezért nem lehet egyszerűen rámondani bármelyikre, hogy ideálisabb a másiknál.

A grantis.hu oldalon megismerhetőek részletesen az egyes befektetések előnyei és hátrányai, valamint szakmai konzultáció révén kiválasztható az ideális portfólió. A befizetések mértéke, száma, az adójóváírás összege, a felhasználási feltételek, mind döntő tényezők lehetnek az adott konstrukciók során. Nem érdemes elmenni a részletek mellett, mivel azok döntő hatással lehetnek a választás szempontjából. A jelenlegi állás szerint, szinte mindegy melyiket, de az egyik takarékossági formát megéri mielőbb kiválasztani.