Nyugdíj megtakarítási formák: nem kell hozzá sok

Nyugdíj megtakarítási formák

A jelenlegi nyugdíjhelyzet nem túl rózsás és a szakértők szerint, ha ezt a tendenciát követi, akkor csak egyre rosszabb lesz. A friss végzősök, akik most állnak munkába, már szinte csak a felét fogják megkapni nyugdíjként, mint amit most keresnek, amiből bárki beláthatja, nem fognak tudni kényelmesen megélni. Természetesen meg lehet húzni a nadrágszíjat, de senki sem azért dolgozik 40-50 éven át, hogy öregkorára majd nélkülöznie kelljen.

Sajnos, ezen nem áll módjában senkinek változtatni, de megelőző lépéseket bárki tehet. Magyarországon ma többféle megtakarítási forma közül is lehet választani, amelyekkel nemcsak a fizetés és a nyugdíj közötti rést lehet kipótolni, hanem annál jóval többet is félre lehet tenni azokra az időkre, amikor már csak a pihenésre és az unokákra kellene koncentrálni.

Ezek a konstrukciók havonta viszonylag kevés összegből megvalósíthatóak és ha időben nekifog valaki valamelyiknek, akkor komoly megtakarításra tehet szert. Természetesen vannak különbségek, ezért alaposan utána kell nézni a lehetőségeknek és mérlegelni, hogy kinek melyik opció a legkézenfekvőbb és legjövedelmezőbb.

Nem egy módja létezik a nyugdíj megtakarításnak, ha ez eddig zavaros volt számodra, ezen a linken megtudhatod miben különböznek. Bizonyára a NYESZ és az Önkénes nyugdíjpénztár kifejezések már nem ismeretlenek, ugyanis ezek már régebb óta elérhetőek, de azért ezeknek a részleteit is érdemes tisztázni.

Ugyanakkor az a legjobb, ha a nyugdíjbiztosítással együtt kerülnek kielemzésre, ugyanis akkor kaphatsz teljes képet, ha mindhárom megtakarítási formát megismered és a közöttük lévő különbségek, hasonlóságok is összefoglalásra kerülnek. A fenti linkre kattintva három szempont szerint nyerhetsz betekintést konstrukciók tulajdonságaiba.

Az első a kamat, hiszen ez az egyik legfontosabb tényező, hogy mennyivel gyarapodhat a pénzed. A második tényező a hozzáférhetőség, mivel tisztában kell legyél azzal is, hogy milyen feltételekkel jár, ha a lejárati idő előtt nyúlsz a megtakarításodhoz. Az utolsó pedig a biztonság, ami legalább olyan lényegi kérdés, mint az első kettő, hiszen a megélhetésedről és a pénzedről van szó.