NTAK – Milyen adatok szükségesek a vendéglátósok részéről?

NTAK

Egy modern gazdasági rendszer csak akkor tud kiválóan működni, ha megfelelő rálátása van a hatóságoknak a különféle szektorokra. Ez ugyanúgy igaz a kereskedelemre, az iparra, a mezőgazdaságra és a turisztikára egyaránt. Ha nincsenek kézzel fogható és papírra vethető számok, akkor a későbbi fejlesztések, bővítések szintén zsákutcába futhatnak. A digitalizáció révén már van lehetőség gyors és hatékony, sőt, akár valós idejű statisztikák készítésére.

Természetesen ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kell a megfelelő infrastruktúra. Néhány évtizeddel ezelőtt erre esély sem kínálkozott, hiszen a legtöbb adat kézzel lett rögzítve. Legfeljebb havi vagy éves és minden esetben utólagos számadások készültek. Ilyen formában, a visszamenő adatokból volt esély következtetni és kivetíteni a forgalmakat az újabb évekre. Ennek mostantól vége, hála a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egyedi fejlesztésének.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) révén már azonnali eredményekre lehet számítani számos területen. Amíg eddig csak a szállásadók rendelkeztek erre vonatkozó regisztrációs kötelezettséggel, addig 2023. július 1-től elindul a szélesebb körben történő kiterjesztés, ami a vendéglátóhelyek többségét is érinti. Az első lépés egy központi, majd következik az ágazatra vonatkozó regisztráció elvégzése. A határidő után pedig megkezdődik az adatszolgáltatás, amit a hatóságok nyomon követnek.

Ehhez viszont megfelelő szoftveres és hardveres háttér kell. Ezért is érdemes szétnézni az olyan weboldalakon, mint például a cmo.hu. Itt megtalálhatóak a szükséges készülékek és programok ahhoz, hogy a kötelezettségnek könnyen meg lehessen felelni. Ami az adatokat illeti, a rendszerek kizárólag statisztikai célú gyűjtést végeznek. Ilyen formában, a vendégekre vonatkozó személyes információk nem kerülnek a rendszerbe. Ami a vendéglátóhelyeket illeti, a rendelés összesítők adatait, valamint a napi zárást kell megosszák az NTAK szoftverrel, ami ezt automatikus továbbítja az érintett hatóságok felé. Ez nagy lépés, de az iparágnak komoly szüksége van erre a fejlődés érdekében.