Mire való a kerítés?

A kerítés és a betöltött szerepe
A kerítés és a betöltött szerepe

Végigsétálva egy kisebb település utcáink, láthatjuk, hogy mindenki alaposan behatárolja az őt illető területet. Mindenki szereti tudni, hogy meddig található a telke és oda gyakran kerítés épül, hogy ezt másokkal is tudassa. Felmerülhet egyesekben a kérdés, hogy miért is van erre szükség?

Sokan erre csak annyit mondanának, hogy bárcsak ne lenne, de sajnos bizonyos helyeken az érdekeinket szolgálja. Az ember egy társas lény, de mégis szeret visszavonulni egy biztonságos helyre, ahol nem zavarja senki más. A kerítés azt a célt szolgálja, hogy megóvja területét és az ott élő családját a külvilág történéseitől.

Azokon a helyeken, ahol a közösség sokkal barátságosabb és nincs szükség rá, hogy kerítés védje a lakást, ott is előfordulnak ilyen elemek, de inkább csak dekoratív szempontokból. Láthatunk helyenként térdig érő vagy annál kisebb építményeket, amelyekről eső ránézésre nem is gondolnánk, hogy az egy kerítés. Sokan úgy vélik, hogy a nagykapu nagygazdára utal és ezt az elképzelést követve, méretes elemeket húznak fel.