Mire figyeljünk tárhely választásakor?

DoclerNet

Ha oldalt akarunk tesztelni, magán weblapot szeretnénk létrehozni, vagy a vállalkozásunk jelen szakaszában még nincs szükségünk saját szerverre, érdemes tárhelyet bérelnünk. Viszont egyáltalán nem mindegy, melyik tárhely szolgáltatót, ill. tárhely csomagot választjuk, mert ez az egyik legfontosabb döntés egy weboldal létrehozása előtt.

Bármilyen honlapot is készítsünk vagy készíttessünk, annak stabilnak és biztonságosnak kell lennie egyszerre, ami jelentős részben a tárhelyszolgáltatótól függ. A DoclerNet ezért is kínál költséghatékony megoldásokat azoknak, akik tárhelyet akarnak bérelni.

Azért nem érdemes mindenkinek ugyanazt a szolgáltatást nyújtani, mert a tárhely igény függ attól, hogy milyen oldalt akarunk üzemeltetni (amatőr képgalériának, saját írások, programok publikálására, stb.). Minden esetben a legfontosabb az, hogy a tárhelyszolgáltató felkészült legyen az eltérő igényekre.

Fontos tényező, hogy a szolgáltató mennyire teszi lehetővé és egyszerűvé a honlapok létrehozását és üzemeltetését. Mennyi pénzt kér scriptek futtatásáért, biztonsági mentésekért, milyen a webadmin szoftver, van-e automatikus szoftvertelepítés, létezik-e support.

Ha cégünk van, akkor van még pár dolog, amire figyelnünk ildomos: a sebesség és az illegális behatolások elleni védelemnek a legjobbnak kell lennie, és a hatóságok is jobban szeretik, ha az adott cég abban az országban tartja a honlapját fizikailag, ahol elsődlegesen szolgáltat.

Amennyiben a honlapunkkal reklámokból akarunk bevételt generálni, akkor a látogatókat a tartalom (szöveges és video egyaránt) vonzzák a honlapra, ahol a jól elhelyezett, megfelelően célzott hirdetések után kap érdemi pénzt a honlap üzemeltetője. Ilyen üzleti modellnél a tárhely sebessége és minősége kiemelten fontos!

Arra érdemes készülni, hogy a reklámbevételek csak jelentős, napi több ezer egyedi látogató után kezdenek igazán megjelenni, tehát a tárhelynek ki kell tudnia szolgálni a sok tízezer oldalletöltést is érdemi lassulás nélkül. Tárhelyszolgáltató választása előtt érdemes körbekérdeznünk szakmai fórumokon, csoportokban, kinek milyen tapasztalata van.

Sokaknál, főként akik nem céges honlapot akarnak üzemeltetni, nem elhanyagolható tényező az ár sem. Viszont tartsuk szem előtt, hogy nincs ingyenebéd! Az „ingyen tárhelyek” minden esetben jelentős korlátozásokkal bírnak, forgalom, sebesség, tárhelyméret, stb. terén. Ha többet akarunk, mint tesztelni a honlapunkat, akkor mindenképpen érdemes fizetős szolgáltatót választani, különben az időnket és energiánkat pazaroljuk csak el a végén.