Melyik a “legjobb” nyugdíj előtakarékossági forma?

nyugdíj előtakarékosság

Napjainkban már egyre több emberben tudatosul a tény, hogy az államtól nem fognak annyi nyugdíjat kapni, amiből tartani tudnák a mostani életszínvonalukat. Ezért megpróbálnak valamiféle előtakarékosságot kötni, de nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat az adott lehetőségek közül. Minden nyugdíj előtakarékosságnak megvannak a maga előnyei. Például az ÖNYP, vagyis az Önkéntes Nyugdíjpénztár hazánkban az egyik legrégebbi nyugdíj előtakarékosság. Ennél az alkalmazó cégeket is bevonták adókedvezménnyel az alkalmazottak állami nyugdíjának kiegészítésébe.

Tulajdonképpen, ha ezt választjuk, akkor előre összeállított portfóliókba fektetjük a pénzünket és 3-5 különböző választási lehetőségünk van. Jelen pillanatban több mint 1 millió ilyen egyenleg létezik Magyarországon, viszont az ezeken tárolt pénz összege igen alacsony. Sokan mindössze havi 2-3-4000 Forintot fizetnek be, ami nyilvánvalóan nem fog túl nagyra duzzadni a nyugdíjig.

A másik lehetőség, a nyugdíj előtakarékossági számla, röviden NYESZ esetében már csak rajtunk múlik, hogy milyen hozamokat érünk el vele. Ennél a megoldásnál nincsenek előre összeállított portfóliók és más segítség sem, egyszerűen, ha nem foglalkozunk a számlával, akkor nulla lesz a hozam. Szabadságot, de ugyanakkor felelősséget is ad ez a lehetőség. Általában azoknak ajánlott, akik szívesen foglalkoznak pénzzel vagy tapasztalt kereskedőknek.

A harmadik eshetőség a nyugdíjbiztosítás, vagyis az a friss támogatási forma, ahol 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe, a 2014-es személyi jövedelemadó törvénynek megfelelően. Megjelenése óta nagyon sokan választották ezt a nyugdíj-előtakarékossági formát, ami azt jelzi, hogy igen előnyös döntés. Lényegesen több pénz található meg a létező számlákon, mint például az önkéntes nyugdíjpénztár esetén. Ennek egyik oka, hogy itt a minimum rendszeres megtakarítás havi 10 000 Ft. Voltaképpen ez egy megtakarítással kombinált életbiztosítás, ami már 40%-os rokkantság, illetve halál esetén is fizet a biztosítottnak vagy törvényes utódainak.