Légcsatorna méretezés a szobákba jutó levegő alapján

Légcsatorna méretezés

Szeretne olyan otthonban élni, ahol egyenletesen oszlik el a levegő? Akkor minél hamarabb tegyen egy látogatást a szellozes.info weboldalra! A honlapon igen sokféle lehetőséget megtalálhat, amelyek közé tartoznak a hőcserélő rendszerek is. A légcsatorna méretezés a levegő mennyiségének behatárolásával szintén összefüggésben áll. Ugyanis ha túl sok vagy éppen túl kevés levegő jut be a lakásba, akkor nem fog optimális lenni a klimatizálás.

A weboldal szakemberei mindenben a segítségére lesznek, hiszen sokéves tapasztalattal rendelkeznek. Mielőtt légcsatornát szereltet be, előtte terveztesse meg, de nagyon figyeljen oda arra, hogy a tervező a következő szempontokat betartsa! Az első a légcsatorna méretezés, aminél el kell találni az optimális méretet. Ehhez azonban először ki kell számolni az egész terület levegő mennyiségét, vagyis, hogy jelen pillanatban mennyi levegő található a lakásban.

Ezután korrigáló tényezőt kell alkalmazni, aminél több számítást is el kell végezni. A légcsatorna méretezés számításhoz a körülbelüli értékeket megtalálhatja a weboldalon egy kisebb méretű táblázatban összefoglalva. Idén, a hővisszanyerős szellőztetés kiemelkedő népszerűségnek örvendett az ügyfelek körében. A rekuperátor néven is ismert szerkezet a lakás belső levegőjét keringeti, illetve tisztítja meg úgy, hogy közben a hőmérsékleten nem változtat. A hővisszanyerős szellőztetés célja elsősorban a tisztább levegő.

Azonban az állandó hőmérsékletet sem lehet elhanyagolni. A gépen áthaladó levegő mennyisége egy családi ház esetén, körülbelül 100 négyzetméteren, 150-300 m2/óra. Ez rengeteg, így nem kis feladat a megfelelő hővisszanyerős szellőztető kiválasztása. Esetenként előfordulhat, hogy a hővisszanyerős szellőztetés során a berendezés visszanyeri az épület belső levegőjének hőtartalmát, amit pedig újrahasznosít. A fűtés és a hűtés így sokkal kevesebb energiát fog igényelni. Amennyiben Ön is spórolni szeretne a téli fűtéssel és a nyári hűtéssel, akkor a rekuperátor okos megoldás lesz.