Egy új tudomány a mesepszichológia

mesepszichologia
mesepszichologia
Mesepszichológia

A felmérések szerint a legtöbb szülő nem szokott mesét olvasni a gyermekének, mert sokan ezt már egy kicsit régimódi szokásnak tekintik. Pedig a mesepszichológia kutatásai alapján, rengeteget profitálhatnak a csemeték az izgalmas történetek meghallgatásából.

A szövegek értéket közvetítenek a gyermekeknek még akkor is, ha ezt felnőtt fejjel néha nehéz észrevenni. Például, a kisfiúk és a kislányok, többek között innen tanulják meg a nemi szerepeket.

A mesepszichológia szerint, a csemeték többféle megküzdési módszert is elsajátítanak, ha látják, hogy a hősök miként győzik le az eléjük álló akadályokat. A fiúk és a lányok példát vesznek a kedvenc szereplőikről és egy-egy nehéz helyzetben tudni fogják, hogy ők sem adhatják fel a küzdelmet. Ez a fajta mentális állóképesség kincset fog érni felnőttkorban.

Nem csoda, hogy a mesepszichológia képviselői azt tanácsolják a szülőknek, hogy olvassanak minél többet a gyermekeiknek! Nem szabad türelmetlennek lenniük akkor sem, ha a kicsik folyamatosan ugyanazt a történetet akarják meghallgatni.