Az információbiztonság jelentősége

Az adatok biztonsága fontos!

Manapság a cégek vagyonának egy jelentős részét az adatok, információk képezik. Az információbiztonság megteremtése ezért minden eddiginél fontosabb feladat. Bizalmas dokumentumok, szerződések, tervrajzok, béradatok, programkódok és know how-k válhatnak a hackerek zsákmányául, ha a cég működésébe nincs megfelelő információbiztonsági megoldás beépítve.

Talán nem szükséges részletesen ecsetelni, mivel járhat, ha egy vállalkozás nem vigyáz eléggé információs vagyonára, és azok elvesznek vagy illetéktelenek kezébe kerülnek.

Az anyagi kár mellett a hitelvesztés is jelentős lehet, így a cég gondosan felépített imázsát is veszélyezteti. Aki azt gondolja, az információbiztonság megteremtése Magyarországon még nem aktuális, az nagyot téved. Bizony itthon is egyre több a visszaélés. Az adatvagyon elleni támadások lehetnek külsők is, de felmérések szerint a jelentős részük belső, tehát valamely alkalmazotthoz köthető. Előfordul, hogy csak a tájékoztatás és odafigyelés hiánya, hogy bizalmas adatok kerülnek illetéktelenek kezébe, de az sem ritka, hogy egy olyan munkatárs, akit munkahelyén sérelem ért, visszaél a rá bízott információs adatbázissal. Ennek megelőzése minden felelős cég menedzsmentjének egyik fő feladata.