Az étterem árak függnek a kiszolgálás minőségétől

Budapesti étterem
Budapesti étterem

Enni és inni muszáj, talán még levegőt venni is. Amennyiben egy nagyvárosba látogat az ember, legyen az üzleti út, kirándulás, nem valószínű, hogy a főzés fáradalmaival foglalkozik. A budapesti étterem lista hatalmas lenne, ha megpróbálnám összeírni. Számos helyi és idegen étterem található. Ehetünk szusit japán vagy más távol-keleti éttermekben, ehetünk shaormát a törököknél, ehetünk polipot egy kínai menüről, ehetünk mexikói babot agyon chilizve, ehetünk természetesen jó magyar halászlét vagy akár erdélyi töltött káposztát is. Budapest hatalmas város és magas az etnikai rétegződése is. A budepesti étterem sokszínűsége mind a bevándorlók konyháinak bemutatásától függ.

Különbség van az erdélyi és az alföldi konyha között is, holott mindkettő magyar kultúrának örvend. A budapesti étterem lánc tartalmaz természetesen multinacionális cégek résztvevőit is, KFC, McDonalds, Pizza Hut, Burger King és még számos más multi éttermek szerepelnek Pest utcáin. Az étterem ajánlatai között nem csak a specialitások vannak, hiszen céljuk a minél szélesebb ízléssel rendelkező vevői kör kiszolgálása. Csirke, disznó, marha, hal és sok másfajta húsételekkel rendelkeznek. Köreteik legtöbbször friss zöldségből készülnek. Minden étterem kiszolgálási politikája más, a pincérek öltözéke az étterem tematikájához tartozik, esetleg hagyományos öltözékben vannak, amennyiben valamely kultúra autentikus képét szeretnék bemutatni. Egyes éttermekben a kiszolgálás célja a gyorsaság és volumennövelés a cél, ez a multinacionális cégek gyorsétkezdéiben lelhető fel. A McDonalds és a KFC célja nem a személyes vevő-eladó kapcsolat, hanem a minél gyorsabb eladás. A hagyományos étterem kiszolgálása más, ott a vevő a központban van, kiszolgáljak, elé teszik az étkezéshez szükséges eszközöket, bort töltenek neki és talán még számot is választhat a zenésztől. Az éttermek sokasága más-más bánásmódot és kiszolgálást tükröz, a minőséget itt is meg kell fizetni, és legtöbbször az ár nem az étel, hanem a kiszolgálás minőségét tükrözi.