Az andezit kockakő felhasználása széles

andezit kockakő

Az építkezéseken többféle alapanyag alkalmazására van szükség. Ezek egyike az évszázadok óta használt andezit kockakő, ami igen széles felhasználási körrel bír. Az Andok hegységről kapta a nevét, de hazánkban is bányásszák, főképp a Mátrában, a Börzsönyben és a Cserhátban.

Az andezit kockakő, a kitermelés helyétől függően igen széles színskálában van jelen a kereskedelmi forgalomban. Leginkább a szürke valamelyik árnyalatában, de található barna, fehér és fekete is. Ez a kőzet nagy teherbírással bír, éppen ezért gyakran használják az útépítésben, a vasúti síneknél és töltéseknél is. A házak alapjainak a készítésekor is alkalmazható, a sóder és a darált beton mellett.

A vulkáni kőtörmelék kiválóan bevethető a házakat körülvevő kertek vagy nyilvános parkok esetében, dekorációs célzattal feldobhatóak vele a sziklakertek is. A kerti tó esetében a nagyobb méretű darabokkal kiválóan elfedhetőek a fólia kilátszó részei. Az andezit kockakő közkedvelt továbbá parkolókban és autóbejárókra, a strapabíróságának és időtállóságának köszönhetően.