A támogatások és a napelem rendszer ár kapcsolata

A napelem ár igazán megfizethető
A napelem ár igazán megfizethető

Mivel egyre nagyobb teret nyernek a komoly, megújuló energiaforrásokra alapuló rendszerek, pontosan tudni kell, hogy melyik szerkezet mennyibe kerül. Természetesen, a napelem ár egyértelműen mérvadó lehet a választást tekintve, ugyanis világszinten ez bizonyul az egyik legkedveltebb szerkezetnek, amelyik a naprendszerünk legegyedülállóbb megújuló energiaforrását aknázza ki, magát a Napot.

Az elmúlt években az árak igencsak csökkentek, aminek köszönhetően egyre többen engedték meg maguknak ezt a megoldást. Ebben főszerepet játszott a tény, hogy rengeteg ország döntött a sorozatgyártás mellett, ami magába foglalta az ár csökkentését is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hatékonyság és a magas teljesítőképesség kimarad a tervezést, fejlesztést tekintve. A napelem ár merő ellentéte ez a két kvalitás, ugyanis fordítottan arányos módon mozog.

Amíg az árak egyre csak csökkennek, addig a teljesítőképesség és hatékonyság évről évre nő, és manapság már olyan rendszereket is meg lehet venni, amelyek teljes mértékben csúcstechnológiásak. A napelem rendszer ár jutányosnak számít abban az esetben is, amikor a jövendőbeli tulajdonos egy pályázat keretén belül akár a rendszer árának harminc-negyven százalékát megkapja. Ezáltal már nem kell az egész összeget kifizetni. Természetesen, ez hozzájárul a megtérülési idő lerövidüléséhez is. A pályázatokat leggyakrabban az Európai Unió biztosítja, amelyik a magánszemélyeken kívül állami intézményeknek és vállalkozóknak is garantálni tudja az árcsökkenést.

Az EU több éve támogatja már a megújuló energiaforrások felé tett komolyabb lépéseket. Az egyedi pályázatokon belül hihetetlen támogatási összegeket lehet elérni, amelyek egyértelművé teszik a napelemek beszerzését. Érdemes ezeknek utánajárni, hiszen megismerve a követelményeket, kérelmeket, egyszerűbben lehet megragadni egy vissza nem térő esélyt. A támogatást követően a napelem rendszer ár már nem nevezhető nagynak. Ha pedig így sincs elegendő büdzsé a kialakításra, felszerelésre, még mindig ott vannak a banki kölcsönök.