A modern tánc, mint művészet

A modern tánc mozdulatai
A modern tánc mozdulatai

A tánc folyamatosan fejlődik, megmaradtak a régi, hagyományos mozdulatok, de újak is kerültek bele. Párhuzamos fejlődése a technológia és a társadalom innovációit követi. A modern tánc jellegzetes mozdulatai között vannak a természet ihlette elemek, a technológia sugallta változások és sok minden, ami a világ körül zajlik.

Kerékgyártó Edina a kortárs modern táncot is magáévá tette, az elmondása szerint legtöbb mozdulatát a természet ihlette. Videóival utánozza a természetet és a technológiai elemek mozgását, így egy teljes koreográfiát épít rá és történelmi vagy aktuális mondanivalót csatol hozzá.

Gyors és lassú mozgások egymás után a modern időbeosztás kuszaságára utal. Az örökös futás és a pihenés motívuma megjelenik benne. A modern tánc kritikusai nem mindig tekintik ezeket a mozdulatokat művészi jellegűnek, hiszen sokan nem alapoznak a hagyományos lépésekre.

Természetesen ennek is megvan a szépsége és művészi jellege, ráadásul Edina mindenből a maximumot hozza ki. A teljes koreográfiák és mozdulatok megtalálhatóak videó formátumban is.