A locsolórendszer szerepe a gyep fenntartásában

locsolórendszer

A nyár azt jelenti, hogy ideje kimenni a szabadba és élvezni a gyönyörű zöld pázsiton a grillezést. Sajnos a kertek nem mindig örülnek a szezonnak, mint mi, mivel a gyep utálja a hőséget. A fűnek vízre van szüksége ahhoz, hogy a nyár során megfelelő formában maradjon, ezért a gyep öntözése a locsolórendszer által a legtöbb háztulajdonosnak kiemelt fontosságú. Azt mondják, ha végigsétálunk a gyepen és visszanézve lábnyomokat látunk a fűben, akkor a fű szomjazza a vizet.

A pázsit megfelelő vízmennyisége heti 1-2 cm, ha az anyatermészet nyári szünetet tart, akkor az Ön feladata gondoskodni erről. A legjobb módja annak, hogy a fű megkapja a szükséges vizet, a locsolórendszer telepítése. A berendezés optimális eszköz az egészséges gyep fenntartásában, mivel úgy programozható, hogy a nap és a hét meghatározott időszakaiban a szükséges vízmennyiséget biztosítsa. Egy megfelelően működő locsolórendszer egyenletes ütemben ad vizet, még akkor is, amikor a tulajdonosok nincsenek otthon.

Sok kellemetlenségtől óv meg az öntöző rendszerek ellenőrzése

A gyep öntözése a tűző napsütésben nem tesz jót sem a vízszámlának, sem a fűnek. A hő elpárologtatja a vizet, mielőtt az a talajba szivárogna, így a fű még a locsolás után is szomjas marad. A locsolás ideális időszaka kora reggel, napfelkelte előtt van. Hogy Önnek ne kelljen ilyen korán felkelnie, az öntöző rendszerek elvégzik a feladatot. Ezek a készülékek sokkal hatékonyabbá tehetik a gyep öntözését, de csak akkor, ha megfelelően karbantartják.

A tavasz eleje a legjobb alkalom meggyőződni arról, hogy az öntöző rendszerek a megfelelő módon működnek. Az ellenőrzés első lépése az egyes locsolófejek vizsgálata, annak megállapítására, hogy mindegyik ép és mentes a törmelékektől. A sérült szórófejeket könnyen ki lehet cserélni, mielőtt a csövekben bármilyen kár keletkezne. Miután az összes fejet ellenőrizte, a rendszert lassan be lehet kapcsolni. A víznyomást is fontos megfigyelni az öntöző rendszerek ellenőrzésekor, mivel a túl nagy nyomás esetleges elzáródására, a túl alacsony nyomás pedig szivárgásra utalhat.