A lengyel diószén rövid bemutatása

bükkábrány lignit

Senki sem vitatja, hogy a lignit egy kiváló tüzelőanyag, ami épp úgy beválik régebbi és modernebb kandallókban, akárcsak kazánokban és cserépkályhákban. Azonban ahhoz, hogy ki lehessen használni a benne rejlő előnyöket, a bükkábrány lignit megköveteli a megfelelő, helyes fűtési technika alkalmazását.

Annak érdekében, hogy a bükkábrány lignit hamar begyúljon, elengedhetetlen a magas égési hőfok. Szerencsére ez bizonyos eszközökkel könnyen biztosítható. Csak el kell helyezni a tűztérben elegendő tűzgyújtóst és fa gyújtóst. Ezután pár darab bükkábrány lignit elhelyezése szükséges, majd jöhet az egésznek a meggyújtása.

Ha ez megvan, gyorsan be kell zárni a tűztér ajtaját és megnyitni az égéslevegő adagolószelepet. Ha elkezdett égni a bükkábrány lignit, akkor kell elfordítani a levegőszabályzót. Az így keletkezett izzó parázsra, amint a lángok elalszanak, egyéni szükséglettől függően lehet új lignitet rakni. A tüzelőanyag alkalmazásakor mindig szükséges figyelembe venni a készülékgyártó használati útmutatóját.

Csakis így lehet megfelelő módon és biztonságosan kezelni a szerkezetet és a tüzelőanyagot is. A lengyel diószén használatakor nem szükséges így eljárni, hiszen ez sokkal hamarabb meggyullad, mint a lignit. Sokan pont ezért szeretik ezt. Habár egyre nagyobb az igény a zöld energiaforrásokra, a szén a mai napig kedvelt, hiszen hatékony és relatíve olcsó.

Persze ez esetben is a szén fajtájától és a fűtőértékétől függ a költség. Az árak nagyon eltérőek lehetnek. Például a nagyon jó minőségű fekete szén mázsája akár 10 ezer Forint is lehet, a lengyel diószén mázsája pedig nagyjából 6 ezer Ft. A kisebb kalória értékű lignitből a tüzelőanyag kereskedésekben már 3000 Forintért beszerezhető ugyanekkora mennyiség.

lengyel diószén megrendelésekor mindig fontos megfigyelni, hogy a magasabb kalóriaértékű tüzelőanyag ára arányban van-e a fűtőértékkel. Ahhoz hogy jól döntsön az illető, meg kell néznie a fűtőérték/ár összehasonlító táblázatot, amelyik megtekinthető a matrabrikett.hu oldalon is. Ennek a segítségével biztosan nem fog rossz döntést hozni.