A klíma működése egyszerű fizika

A klíma működése nem bonyolult
A klíma működése nem bonyolult

Egyre népszerűbbek a légkondicionáló készülékek, hiszen sokan döntenek úgy, hogy a kényelmük biztosítása érdekében felszerelnek egy ilyen berendezést az otthonukba. A műszaki beállítású embereket azonban nyílván érdekli a klíma működése is.

Ez tulajdonképpen egy nagyon egyszerű fizikai folyamat. A klíma működése nagyon hasonlít a hűtőgépek működéséhez. Ugyanazon elven történik a hűtési folyamat mindkét berendezésnél.

A gázok összenyomhatóságán, valamint a térfogat változások során fellépő hőmérsékletváltozáson alapszik a légkondicionáló gépek működése is. Ezt a folyamatot az úgynevezett Carnot-ciklus nagyon szemléletes módon elmagyarázza.

Akit részletesebben érdekel a folyamat, az nagyon sok hasznos dolgot találhat róla az interneten. A laikusuk és a kevésbé műszaki beállítottságú emberek megelégszenek azzal, hogy a klíma működése során megfelelő hőmérsékletre hűti a levegőt. Sőt, a modern berendezések a folyamat megfordításával már fűteni is képesek. Ehhez azonban pluszenergia befektetésre is szükség van.