A hajhullás egyik leggyakoribb megelőzhető oka

Forrás: shutterstock.com

Fontos szerepet játszik a haj növekedésében és megtartásában, hiánya azonban a haj elvékonyodásához és kihullásához vezethet, ami a népesség közel 80 százalékát érinti élete során legalább egyszer. A vashiány a hajhullás egyik leggyakoribb oka, azonban megelőzhető lenne a helyes táplálkozással, tápanyagbevitellel. Olykor a hajhiányos területeket már csak hajbeültetés pótolhatja.

A vas segíti a vörös vérsejtek oxigénellátását és a hemoglobin termelésében is részt vesz. Hiánya gyakran vezet vérszegénységhez, de intő jel lehet a fáradtság, szédülés, a sápadt bőr és a hideg kéz is. A szükséges napi ajánlott bevitel 15 mg lenne nők és 12 mg férfiak esetében. Vasban gazdag étel többek közt a máj, a különböző húsok, a spenót, a sóska és a cékla is.

A hajhullás mögött ugyan gyakran a vashiány áll, viszont ezt csak vérvétellel lehet megállapítani, ugyanis a vashiány okozta hajhullás nem tipikus. Itt is, mint sok másik esetben a hajszálak elvékonyodnak, töredeznek és inkább diffúz hajhullás alakul ki. Vashiány esetén a folyamat lassú, azonban ha valami egyéb betegség is áll a háttérben – ami szintén a hajszálak elvesztésével jár -, akkor felgyorsulhat.

A megfelelő táplálkozással, minőségi kozmetikumokkal és a fodrászati kezelések, a forró hajformázó eszközök mellőzésével a hajszálainkat és a hajunk egészségét megőrizhetjük ugyan, de sajnos a genetikai tényezőkkel szemben nem tudunk mit tenni. A kopaszodást gyakran a gének határozzák meg, és ezzel szemben egyelőre nincs orvosság. Ha hajvesztésünkért a genetika okolható, akkor csak a hajbeültetés nyújthat megoldást.

Ha minőségi hajbeültetést szeretne, válassza a HIMG hajbeültetési klinikát!

Forrás: shutterstock.com