A csokoládé, mint energiaforrás

Csokoládé
Csokoládé

Evés után gyakran érezzük úgy, hogy még valami hiányzik. Nem teljes a lakoma, amíg elő nem kerül a csokoládé vagy valami más édesség. Ez is szükséges ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagot bejuttassunk a szervezetünkbe.

Az ételekben jelen van a fehérje és a zsír is megfelelő mennyiségben, de ezek mellett cukrokra is szükségünk van. Persze az is sok ételben jelen van keményítő formájában, de idő kell ahhoz, amíg az hasznosítható formába alakul. Ehhez az átalakításhoz pedig energiára van szükség.

A csokoládé cukortartalma azonban rögtön, szinte átalakítás nélkül felhasználható a szervezet számára. Már a szájban megkezdődik ezen cukrok lebontása, a nyálban található enzimek segítségével és a felszívódás is kezdetét veszi.

Ezért van mindig a hegymászóknál is egy-két szelet csokoládé, hogy gyorsan energiához jussanak, ha szükség van rá. A nehéz hegyi utakon való felkapaszkodás rengeteg energiát igényel, ezért néha nem árt pótolni azt. Ezért érezzük jobban magunkat, ha egy laktató vacsora után még elfogyasztunk egy kis csokoládét, hiszen az emésztés is energiaigényes.